Zašto je brend važniji od ikad druge epizode

- Oct 25, 2019-

Nike ima brend. Da je Nike otvorio hotel, dobro biste znali šta možete očekivati od njega. U ovom trenutku vjerovatno slikate predvorje ili zamišljate šta je na zidu sobe.


Marriott, s druge strane, jednostavno ima logotip. Da je Marriott izašla s linijom tenisica, ne biste imali pojma šta očekivati (osim što bi im one vjerojatno bile dosadne i cijene malo ispod marki najvišeg ranga).


Iz vina možemo puno naučiti o marki, jer se iskustvo tamo tako lako testira. Časopis za ekonomiju vina piše o tome desetljećima. U jednoj široko citiranoj studiji otkrili su da u slijepoj degustaciji, ljubitelji vina preferiraju jeftinije vino nego skupo vino. Očito je, da je isto istina i s vidnim degustacijama, niko nikada ne bi kupio skupo vino. Gledanje vina (što je drugi način kazivanja, „razumevanje marke“) menja način na koji vino ima ukus.


Vrijedi ponoviti da: Među ljudima s obučenim nepcima i puno usredotočene pažnje, svijest o marki vina mijenja način ukusa vina.


To, naravno, vrijedi za gotovo sve što kupimo.


Visoki i niski proizvodi su verovatno napravljeni u istoj fabrici. Axe ima marketinški tim koji sjedi iza reda onih koji prodaju Dove. I Amazon stvara okruženje za kupce u kojem je sve samo jedan klik, eliminirajući geografiju i pogodnost iz mnogih razgovora.