Šta je korporativna društvena odgovornost?

- Nov 20, 2019-

Šta je korporativna društvena odgovornost?

U današnjem društveno svjesnom okruženju, zaposlenici i kupci prenose premiju u radu i trošenju novca s tvrtkama koje daju prioritet društvenoj odgovornosti poduzeća (DOP).


CSR je poslovna praksa koja se razvija i koja uključuje održivi razvoj u poslovni model kompanije. Pozitivno utiče na socijalne, ekonomske i ekološke faktore.

Napori u zaštiti okoliša: Jedan primarni fokus društveno odgovornog poslovanja je okoliš. Poduzeća, bez obzira na veličinu, imaju velike otiske ugljika. Bilo koji korak koji mogu poduzeti kako bi smanjili te tragove smatra se dobrim i za kompaniju i za društvo.

Filantropija: Preduzeća mogu prakticirati društvenu odgovornost davanjem novca, proizvoda ili usluga socijalnim razlozima i neprofitnim organizacijama. Veće kompanije imaju puno resursa koji mogu koristiti dobrotvornim programima i programima lokalne zajednice. Najbolje je da se prije donacije posavjetujete s ovim organizacijama o njihovim specifičnim potrebama.

Etičke radne prakse: Tretiranjem zaposlenika pošteno i etično, kompanije mogu pokazati svoju društvenu odgovornost. Ovo se posebno odnosi na preduzeća koja posluju na međunarodnim lokacijama sa zakonima o radu koji se razlikuju od onih u Sjedinjenim Državama.

Volontiranje: Sudjelovanje na volonterskim događajima govori puno o iskrenosti tvrtke. Čineći dobra djela ne očekujući ništa zauzvrat, kompanije mogu izraziti zabrinutost za posebna pitanja i posvećenost određenim organizacijama.


Postati društveno odgovoran posao može biti jednostavno, ali treba izbjegavati nekoliko stvari u tom procesu. Poduzeća bi trebala izbjegavati sudjelovanje u dobrotvornim naporima koji ni na koji način nisu povezani sa njihovim osnovnim poslovnim fokusom ili etičkim standardima. Umjesto slijepog slanja novca potpuno nepovezanoj organizaciji, pronađite neprofitnu organizaciju u koju vjeruje vaša tvrtka ili projekt u vašoj zajednici.

image