Hvala vam puno - istaknite svoj marketing zahvalnosti

- Nov 08, 2019-

Održavanje kupaca je nešto što svako preduzeće želi, a uzimanje vremena da se kaže „hvala“ jedan je od najjednostavnijih, ali najefikasnijih načina da im se vrati. Neki dobro isplanirani marketing zahvalnosti može biti razlika između jednokratne ponude i ponovnog kupca ili mala razlika koja sljedeći put vodi ka većoj narudžbi… te dvije male riječi nisu nešto što bi trebalo zanemariti.


Koji su najbolji načini zahvaljivanja svojim kupcima? Pročitajte da biste saznali!


Hvala na karticama

To je jednostavno i mnogi su to već učinili. Ne govorim samo o tome da baki pošaljete kratku notu za vaš rođendanski poklon.

Kada isporučujete pošiljke, uključujući karticu zahvalnosti, stvarno je opipljiv način da pokažete da cijenite svoje kupce, pogotovo ako se sjećate da ih personalizirate. To je jednostavan čin, ali odličan način da se istaknete iz mora bezličnih poduzeća dodavanjem malo osobnog dodira vašem marketingu.


Pokažite svoju zahvalnost na dogovorima

Jedan od načina da se malo zahvalim je ponuditi neke ekskluzivne ponude. Za nove kupce nudi jednokratnu ponudu za svoju sljedeću kupovinu veliki poticaj za njih da ne traže drugo mjesto.


Ako već imate bazen klijenata visokih vrijednosti, razmislite o tome kako ih zadržati na taj način. Bilo da je riječ o ranom pristupu nadolazećim rasprodajama ili ekskluzivnim ponudama koje su im dostupne, svakako istaknite koliko su vrijedne za vaše poslovanje.


Retargeting

Bilo da je riječ o bilješci, novom sporazumu ili samo brzom pozdravu, obavijestite svoje stare klijente da još uvijek razmišljate o njima. Ako je prošlo neko vrijeme, obavezno ih ažurirajte o onome što se promijenilo nakon što su zadnji put kupili i istaknite sve nove proizvode / usluge koje imate na raspolaganju! Ako su proizvode ostavili u svojoj košarici, obavezno ih podsjetite! Ponekad je malo pomeranja ono što nekome treba.


image