Kako da izaberem dobavljača?

- Nov 07, 2019-

Kako da odaberem dobavljača?


Zahvaljujući resursima kao što je Alibaba, prilično je lako osmisliti dugačku listu potencijalnih dobavljača. Ali nije tako lako preuzeti ovaj dugi popis i suziti ga na prave dobavljače za vaše posebne potrebe. Dakle, evo moje strategije da pomognem.

Prvo zapišite na papir kako mislite da bi izgledao vaš idealni dobavljač. Na primjer, imaju li pristup određenoj sirovini, imaju li ISO certifikat, jesu li ovjereni dobavljači, imaju li X broj zaposlenih, proizvode li X količinu robe godišnje i tako dalje. Dobavljač snova bit će različit za svakog kupca, zato napišite ono što je važno za vas.


Drugo, uporedite web lokaciju ili brošure s popisa potencijalnih dobavljača s atributima ovog "idealnog dobavljača" i napravite tri hrpe: "Nema šanse", "Možda" i "Izgleda dobro".


Budite vrlo konzervativni dok odlučite smjestiti dobavljača u gomilu "Izgleda dobro" naspram "Možda". Generalno gledano, web stranice i brošure nude vam najbolji scenarij u pogledu sposobnosti i iskustva tvornice. Ljudi koji se bave prodajom i marketingom bilo gde u svetu imaju tendenciju da prekomerno plaćaju i slabije kupuju.


Na primjer, na web mjestu se može reći da dobavljač može proizvesti 1.000 jedinica na sat. To može biti istinito u teoriji, ali možda zbog uobičajenih prekida napajanja električnom energijom ili potrebnog održavanja opreme u prosjeku imaju samo 700 jedinica na sat.


Ako dobavljač ne izgleda sjajno na web mjestu, vjerovatno neće izgledati sjajno u stvarnosti i trebali biste ga staviti u hrpu "Možda" ili "Ni na koji način". Imajte na umu, naš je cilj smanjiti veliki bazen potencijalnih dobavljača na nekoliko kvalificiranih, zato budite strogi i ne bojte se popuniti gomile "Nema šanse" i "Možda".


Imajte na umu da još uvijek nismo kontaktirali dobavljače kako bismo pitali o cijeni. Ne činite to još uvijek, jer čim to učinite, podsvjesno ćete privući dobavljača koji ima ono što se čini kao najbolja cijena, a vrlo je rijetka činjenica da dobavljač s najnižim cijenama također ima kvalitetu ili rok trajanja ili druge atribute koje bi imao vaš "dobavljač iz snova". Mnogo je efikasnije suziti bazen na nekolicinu visokokvalifikovanih dobavljača, a zatim započeti razgovarati o cijeni.

chinese greeting 1111