10 savjeta o tome kako napisati bolji, profesionalniji email

- Nov 14, 2019-

10 savjeta o tome kako napisati bolji, profesionalniji email


Uvijek popuni liniju teme koja nešto znači tvom čitaču. Ne "Dekalni" ili "važni". ali "rok za novi parking".


Stavi glavnu tačku na uvodnu rečenicu. Vecina citalaca nece ostati zbog iznenadnog zavrsetka.


Nikad ne Zapocnite poruku sa neodredjen "ovo"-kao u "Ovo mora biti urađeno do 5:00." Uvijek odredite o čemu pišete.


Ne koristite sve glavne gradove (bez vikanja!), ili sva mala slova ili osim ako nisi pjesnik E. E. Cummings.


Kao opće pravilo, PLZ Izbjegavajte textspeak (abbreviacije i akronyms): Vi ste možda ROFLOL (Kotrljajući se na podu smijući se glasno), ali vaš čitalac može biti ostavljen pitajući se "WUWT"


Budite kratki i pristojni. Ako vaša poruka traje duže od dva ili tri kratka paragrafa, razmotrite (a) smanjenje poruke ili (b) koja pruža prilog. Ali, u svakom slučaju, nemoj da pukneš, režanje ili Bark.


Ne zaboravite da kažete "molim" i "Hvala". I to ozbiljno. Naprimjer, "Hvala na razumijevanju zašto je popodnevni pauze eliminisan" je Prissy i Petty. Nije pristojno.


Dodajte zaštitni blok sa odgovarajućim kontaktne informacije (u većini slučajeva, vaše ime, poslovnu adresu i broj telefona, zajedno sa pravnim protokom koje traži vaša kompanija). Da li treba da blokirate blok sa pametnim citacijom i umetničkom radnjom? Vjerojatno ne.


Uredi i ispravitaj prije nego što udariš "Pošalji." Možda misliš da si prezauzeta da bi se oznojila, ali na žalost, tvoj čitač možda misli da si nepažljiva budala.

Konačno, odgovorite brzo na ozbiljne poruke. Ako vam treba više od 24 sata da pokupite informacije ili odlučite, pošaljite kratku reakciju da objasnite kašnjenje.

image