Što je Shouxin na kineskom i kantonskom?

- Nov 19, 2019-

shouxin

U dinastiji Zhou gostujući prijatelji i državni gosti moraju donijeti darove, koji se u to vrijeme zvao i "Zhi". Nema mnogo poklona. Ljeti je gomila sušenog mesa, zimi je fazan; u ljekaru je divlja guska, a u Qingu je janje. To zavisi od vašeg nivoa.


Domaćin prima poklon, a kad gosti odu, još uvijek vraća sve darove. Pokloni su simbolični, ali monarhi ih daju podređeni, a darovi koje su nisko davali starješini ne vraćaju se. Može se vidjeti da je komunikacija između drevne i moderne Kine i stranih zemalja neodvojiva od sadržaja darova.


Poklon i školarina za nastavnike naziva se Zhijing. Guska, vreća datulja, iako je poklon lagan, ali za slanje osjećaja.


Na današnji dan, kada dolaze prvi gosti i stari prijatelji koji su u odsustvu dugi niz godina ponovo se susretnu, oni uvijek moraju poslati simbolični "suvenir": nekoliko Jin voća, vrećica ili dvije šećera, kutija grickalica, ili barem gomila cvijeća, perje.


Od davnina do modernog doba, modne osobe su se okupljale iz generacije u generaciju kako bi posjetile novogodišnju posjetu, posjetile rodbinu, prijatelje i oprostile se na proljetnom festivalu. Često nose sa sobom poklone kako bi iskazali svoje duboke osjećaje. Ove prateće poklone često nazivamo „suvenir“.


Na kantonskom jeziku "suvenir" je mali poklon koji ljudi obično daju rođacima i prijateljima kad se vrate s dugog putovanja. Ne prema planu da kupuju veliku ili vrijednu robu, već rukom, takozvani "ShouXin." .


Posljednjih godina značenje suvenira postepeno se širi, nadovezujući se na značenje poklona, a također su izvedene i stanice e-trgovine kao što je mreža suvenira.