Prijenos topline vs sitotisak - sve što trebate znati

- Oct 30, 2019-

Kada tražite prilagođavanje majica i drugih odjevnih predmeta, postoje 2 glavna načina na koja možete posao obaviti. Možete ili koristiti prijenos topline ili sitotisak. Iako su dvije metode slične po tome što uključuju prijenos slika na tkanine, postoje razlike. Također, postoje situacije kada bi jedna metoda mogla biti mnogo prikladnija od druge.


PRIJENOS TOPLINE

Prijenos topline je relativno nova metoda koja je stekla popularnost u posljednje 2 decenije. Ova metoda uključuje prenošenje slika na tkanine pritiskom dobrog vinila na tkanine pomoću toplotne preše.


Uz prijenos topline, dizajn ispisan na papiru dobre kvalitete pomoću mastila koja se lijepe na materijal. Dizajn se zatim postavlja na željeno mjesto i pritiska toplotom kako bi se slika prenijela na odjeću.


Prijenos topline idealan je za male tiskarske poslove koji uključuju brojne boje. Za metodu su potrebni poseban štampač i papir visokog kvaliteta.


TISKANJE EKRONOM

Ova metoda je prilično stara. Započeo je prije nekoliko hiljada godina u Kini, a pretrpio je ogromna poboljšanja što je moderna metoda kakvu poznajemo danas. Sitotisak, također poznat kao sitotisak, uključuje prijenos slika na tkanine pomoću stvarnih ekrana.


Da biste postigli željeni dizajn, morate koristiti sloj emulzije za pokrivanje cijelog ekrana. Zatim upotrijebite svjetlost da svoj dizajn 'izgorite' iz sloja emulzije kako biste omogućili da boja prođe kroz ekran u željenom obliku. Možete upotrijebiti ranac za ravnomjerno premazivanje boje po ekranu.


Ovom metodom svaka boja koju koristite u svom dizajnu treba drugačiji ekran, pa time i postavljanje može biti mnogo vremena. Međutim, kad završite sa postavljanjem, ostatak postupka je mnogo brži jer sitotisak funkcionira poput šablona.