Cardmaking History

- Aug 07, 2017-

Cardmaking History

Običajni način slanja čestitki može se pratiti drevnim Kinezima , koji su razmijenili poruke dobre volje da proslavljaju Novu godinu, i ranim Egipćanima , koji su prenijeli svoje čestitke papirusima.

Do ranog XV vijeka, u Evropi se razmjenjuju ručno rađeni papirni čestitke . Za Nemce je poznato da su već 1400. godine odštampale novogodišnje čestitke od drvoreza, a ručno rađeni papiri Valentine razmjenjivali su se u raznim dijelovima Evrope početkom do sredine 15. vijeka.

Međutim, do pedesetih godina, čestitka je transformisana iz relativno skupog, ručno izrađenog i ručno isporučenog poklona popularnom i pristupačnom sredstvu lične komunikacije, zahvaljujući velikom napretku u štampi i mehanizaciji.

Ovaj trend je nastavljen, praćeni novim trendovima poput Božićnih karata , od kojih je prvi pojavio u objavljenom obliku u Londonu 1843. godine, kada je Sir Henry Cole angažovao umetnika John Calcott Horsley-a da dizajnira kartu za odmor koja bi mogao da pošalje svojim prijateljima i poznanicima. Tehnička dostignuća kao što je litografija u boji 1930. godine propraćivale su proizvedenu industriju pozdravnih kartica.


c2.jpg