Uvod u rezanje papira Kirigami

- Mar 05, 2019-

Kirigami dolazi od japanskih riječi "kiru" (za rezanje) i "kami" (papir). Sličan je origami-u zato što je uključeno nešto savijanja, ali različito, jer je primarna metoda kreiranja dizajna vješto rezanje papira.


U Sjedinjenim Američkim Državama, pojam kirigami je uveden u papirne zanatlije od strane Florence Temko 1962. godine.

Simetrija je veoma važan dio kirigamija. Kada je papir preklopljen pre rezanja, rezultujući dizajn je isti na obe strane.

Većina kirigami uzoraka ima čvrste linije koje ukazuju na to gdje treba izrezati i zasjeniti područja kako bi pokazali koji dio papira će biti uklonjen kada završite.

Kirigami se tehnički može uraditi sa bilo kojom vrstom papira, mada je tanji papir neophodan za projekte koji uključuju mnogo preklapanja. Za pop-up kartice, nekoliko crafters preporučuje korištenje akvarel papira, jer suptilna tekstura dodaje interes za dizajn.

Jedan vrlo popularan primjer kirigamija je pop-up čestitka. Umjetnim sklapanjem i rezanjem papira prije lijepljenja na obojenu pozadinu, možete napraviti sliku kao što je medo ili buket cvijeća kako se pojavljuje na stranici kada se kartica otvori.

kirigami paper cutting